Bitcoins uitbetalen en belasting

In Nederland bezitten enkele honderdduizenden mensen digitaal geld oftewel cryptovaluta. Dit betreft in de meeste gevallen Bitcoins. Van al deze mensen bezit een groot deel een handjevol Bitcoins of slechts een tiende van een Bitcoin. Toch hebben veel mensen de vraag of Bitcoins uitbetalen en belasting betalen verplicht is of men de Bitcoins lekker online kan laten staan zonder enige problemen.
Bitcoins uitbetalen en belasting betalen

Wanneer je Bitcoins of andere cryptovaluta bezit is belastingaangifte over crypto verplicht. De Belastingdienst maakt geen uitzonderingen en je bent gewoon belastingplichtig. Maar hoe werkt het als je je Bitcoins in delen wil laten uitbetalen of misschien zelfs online wil bewaren en af wil wachten, moet je dan ook belasting afdragen voor het bezit van je digitale vermogen? Het simpele antwoord is ja dat ben je verplicht. Toch zitten hier wel enkele haken en ogen aan.

Bitcoins uitbetalen en belasting betalen is zoals gezegd iets wat iedereen verplicht is. Ook al betaal je jezelf deels uit of slechts 1 keer per jaar. Het doet er allemaal niet ter zake. Het makkelijkste is om je Bitcoins direct uit te laten betalen. Dit kan bijvoorbeeld via LiteBit of een andere online crypto kassa. De uitbetaling vind vaak binnen enkele uren tot enkele dagen plaats. En dit kan gewoon direct op je Nederlandse bankrekeningnummer, indien gewenst.

De Belastingdienst heeft als regel dat de aangifte voor digitaal vermogen altijd voor het jaar voor het lopende jaar is. Dus stel je laat nu je Bitcoins uitbetalen dan zal je dit dus bij de aangifte van volgend jaar moeten melden. Houd je digitale vermogen dus apart voor het geval je een naheffing voor crypto ontvangt en je deze om wat voor reden dan ook niet zou kunnen betalen.

bitcoins-uitbetalen-en-belasting

Ik heb slechts een deel van mijn Bitcoins laten uitbetalen

Wanneer je slechts een deel van je Bitcoins hebt laten uitbetalen is het verstandig om goed te documenteren wat je qua waarde hebt laten uitbetalen en voor hoeveel je dit ooit hebt aangekocht. Zoals iedereen weet schommelt crypto enorm en kan de waarde ieder uur stevig veranderen. Wanneer je zelf niet goed bijhoud hoeveel je hebt laten uitbetalen kun je aardig in de problemen komen als je een naheffing krijgt waar je het niet mee eens bent. Immers als je in beroep zou willen gaan dan moet je aantonen wat jij denkt dat correct is en wat niet. Ook voor dit specifieke geval geldt dat je gewoon belastingplichtig bent. Het is helaas niet zo dat je minder belasting hoeft te betalen als je niets laat uitbetalen of slechts een klein deel. Je gehele digitale vermogen dient te worden opgegeven bij de Belastingdienst. Ook al zou je het niet laten uitbetalen, dan nog ben je verplicht dit te melden aan de Belastingdienst. Wel kan het zo zijn dat je geen belastingaanslag krijgt, omdat je het immers nog niet hebt laten uitbetalen of slechts voor het kleine deel wat je wel hebt laten uitbetalen.

Tevens is het altijd verstandig een eventueel financieel adviseur te vragen voor je eventuele vragen omtrend digitaal vermogen. Zoek hiervoor een specialist op die verstand van zaken heeft. Je wilt immers niet je bitcoins uitbetalen en belastingproblemen krijgen.