Naheffing voor crypto

Het bezit van cryptovaluta zoals Bitcoins word door de Belastingdienst gezien als digitaal vermogen en dit vermogen valt onder box 3. Wanneer je nog niet bekend bent met het doen van een belastingaangifte voor crypto en plotseling een naheffing voor crypto bezit ontvangt zul je waarschijnlijk erg schrikken en niet weten wat je moet doen om duidelijk te krijgen wat je dient te betalen en wat je niet hoeft te betalen. Immers willen we allemaal nooit teveel belasting betalen, maar wel aan onze plichten voldoen.
Naheffing voor crypto – Wat nu?

Stel je ontvangt een naheffing voor crypto dan is het goed om direct duidelijk te krijgen hoeveel cryptovaluta je bezit. Dit is namelijk ontzettend belangrijk om eventueel in beroep te gaan bij de Belastingdienst. Je moet immers – als je het er niet mee eens bent – aan kunnen tonen wat je digitale vermogen is en wat je exact bezit. Het is daarom aan te raden om altijd bij te houden (bijvoorbeeld in Microsoft Excel) hoeveel je bitcoins of andere coins waard zijn en wat de waarde was van het moment van aankoop. Cryptovaluta schommelt per uur dus het is raadzaam dit zeer goed in de gaten te houden. Uiteraard kun je hiervoor ook bijvoorbeeld Coinmarketcap.com gebruiken om een duidelijk overzicht te krijgen van de waarde van je digitale portemonnee.

Als je inmiddels inzichtelijk hebt wat je aan crypto allemaal bezit, dan is het sterk aan te raden hier iemand voor in te schakelen die zeer bekend is met het nieuwe geld. Er is namelijk tot op heden nog veel onduidelijkheid omtrend de belastingaangifte voor crypto en de naheffing voor crypto.

naheffingvoorcrypto

Hulp bij naheffing cryptovaluta

Er zijn in Nederland een aantal belastingadviseurs die zich gespecialiseerd hebben in digitaal vermogen zoals Bitcoins. Deze specialisten weten van de hoed en de rand en zijn zeker bereid (tegen betaling) te helpen bij je naheffing voor crypto. Zoals gezegd dien je alles goed te documenteren en wees zeker van je zaak dat de naheffing dus niet klopt en je in beroep zou willen gaan. Het in beroep gaan kan overigens weken tot maanden duren, afhankelijk van de belastingaanslag/naheffing die je hebt ontvangen. Wees dus voorbereid op een eventuele lange weg om je gelijk te behalen. Zeker de Belastingdienst heeft veel tijd nodig om je zaak met alle kennis en kunde goed in behandeling te nemen. Tussentijds kun je eventueel de Belastingtelefoon bellen om een status op te vragen omtrend je lopende zaak. Houd er rekening mee dat de kans aanwezig is dat men geen uitspraken per telefoon zal doen, maar eventuele correspondentie per brief zal plaatsvinden.

Extra tips:

Mocht je een belastingadviseur toch te duur vinden of simpelweg het niet kunnen betalen dan kun je je eventueel wenden tot je eigen Rechtsbijstandsverzekering. Houd er wel rekening mee dat hun kennis en kunde omtrend digitaal vermogen een stuk kleiner is dan een specialist. Het kan dus zo zijn dat men je niet goed kan helpen omtrend je naheffing. Een andere optie is gek genoeg Facebook groepen. Op Facebook vind je een aantal gesloten groepen waar je jezelf aan kunt melden waar bitcoin specialisten en crypto specialisten je eventueel zouden kunnen helpen met je vraag.