Nieuwe regels voor crypto

Volgens de minister van financiën Wopke Hoekstra komen er op korte termijn nieuwe regels voor crypto en zal de handel in crypto niet worden verboden, maar worden aangescherpt. Dit wist de minister te melden in een uitgebreide reactie richting de Tweede Kamer.
Verbieden cryptohandel niet mogelijk

Het verbieden van de handel in cryptovaluta is volgens deze zelfde minister niet mogelijk. Wel zullen er nieuwe regels voor cryptovaluta moeten komen die alles nog meer zullen aanscherpen, aldus de minister. ‘Ik pleit er zodoende voor om cryptovaluta binnen een passend regelgevend kader te brengen en langs die weg oneigenlijk gebruik aan te pakken, maar de potentie van de techniek daarbij te behouden.’ Hoekstra benadrukt wel dat die regelgeving er alleen in internationaal verband kan komen.

De Europese Unie en een aantal grote landen willen dan ook een verdere discussie omtrend de nieuwe regels voor crypto en de handhaving daarvan. Eventuele regulering zou zeker ter sprake komen en ook de Verenigde Staten zouden graag meer willen debatteren over nieuwe regels omtrend cryptovaluta. De minister vind overigens vooral het omzetten van cryptovaluta naar ”echt geld” is vooral iets wat beter gemonitord zou moeten worden, aldus te lezen in dit pdf bestand. Anoniem handelen zal er met deze nieuwe regels niet meer bij zijn en ook wisselkantoren zullen zich moeten legitimeren en eventueel ongebruikelijke transacties moeten melden bij de nationale Financial Intelligence Unit (FIU). Daarnaast wil men met nieuwe regels gaan kijken of eventuele ICO startups beschermd kunnen worden, iets wat nu nog niet aan de orde is.

De AFM en Europese markttoezichthouder ESMA hebben met name bedenkingen geuit bij de verkoop van afgeleide producten waaronder binaire opties aan niet-professionele beleggers. In de tweede helft van 2018 zal Hoekstra terugkomen op eventuele nieuwe regels voor cryptovaluta. Wel is het zeker dat er met de nieuwe regels nog steeds vermogensbelasting over crypto betaald zal moeten worden.