Vermogensbelasting overige bezittingen

Belasting betalen over ons vermogen noemen we ook wel vermogensbelasting. Deze vorm van belasting geldt ook voor het bezit van digitaal vermogen zoals Bitcoins en andere cryptocurrencies. Het aangeven van je complete vermogen is in Nederland verplicht voor alle belastingplichtigen. Het is dus helaas niet mogelijk om belasting te ontwijken of te ontduiken zonder enige risico’s, maar wat valt er allemaal onder vermogensbelasting overige bezittingen en is er een voordeel als je een fiscaal partner hebt?




Belasting betalen over eigen vermogen

Vermogensbelasting is het betalen van belasting over eigen vermogen. Hieronder vallen; Spaargeld, beleggingen en schulden. Je bezittingen bij elkaar opgeteld minus je schulden is je eigen vermogen. De overheid gaat er vanuit dat je inkomen haalt uit het rendement van je vermogen. Ook cryptovaluta valt onder eigen vermogen, oftewel digitaal vermogen. Bitcoins en andere crypto worden gezien door de Overheid als een investering/belegging met uiteraard risico’s. Mede daarom ben je verplicht om je gehele digitale vermogen op te geven aan de Belastingdienst. Dit kun je doen bij de jaarlijkse Belastingaangifte. Uiteraard is het mogelijk hulp bij crypto aangifte te krijgen, mocht je er zelf niet helemaal aan uitkomen.

Zoals gezegd is vermogensbelasting het betalen van belasting over eigen vermogen en dit noemt de Belastingdienst ook wel Box 3 overige bezittingen bij de aangifte. Onder box 3 vallen een aantal belangrijke zaken die je goed in de gaten moet houden.

vermogensbelasting-box-3

Fiscaal partner en crypto

Mocht je een fiscaal partner hebben dan gelden er andere regels voor de vermogensbelasting overige bezittingen. Immers heb je samen een eigen vermogen. Zo is de eerste 30.000 euro in 2018 belastingvrij, maar als je een fiscaal partner hebt is dit het dubbele, namelijk 60.000 euro. Dit kan enorm schelen. Stel je hebt een fiscaal partner dan dien je over alle boven de grens van 60.000 euro vermogensbelasting te betalen. Zit je daar net onder? Dan heb je geluk en is het geheel belastingvrij. Hieronder een voorbeeld van de effectieve belasting over 2017.

belasting-effectief

Heffingsvrij vermogen

Het heffingsvrije vermogen is niets meer dan een bedrag wat vrijgesteld is van belasting zoals vermogensbelasting. Zoals hierboven vermeld is dat aantrekkelijk wanneer je een fiscaal partner hebt, omdat je dan een hoger bedrag hebt waar je geen vermogensbelasting over hoeft te betalen. Ook als je voor slechts een deel van het aangiftejaar een fiscaal partner hebt of hebt gehad dan kan dat erg veel schelen. Informeer hiervoor altijd de Belastingdienst en maak dit ook direct kenbaar. Het hebben van een fiscaal partner kan zeker op het gebied van crypto erg veel voordelen met zich meebrengen.




Ik wil mijn Bitcoins niet opgeven, kan dat?

Uiteraard sta je vrij om je crypto niet op te geven, maar hiermee loop je een gigantisch groot risico. De Belastingdienst heeft een team die cryptobezit dagelijks opspoort. Hoe ze dat doen is niet bekend, maar achteraf een naheffing voor je crypto krijgen is iets wat je niet zou moeten willen. Daarnaast is belasting ontduiking strafbaar en kunnen daar gerechtelijke consequenties aan vast hangen. Het is dus verstandig je cryptobezit gewoon op te geven en daar netjes vermogensbelasting over te betalen.