Crypto wallet gehackt

Een digitale portemonnee om je Bitcoins, Ethereum of andere crypto in te bewaren noemen we een crypto wallet, maar wat als je crypto wallet gehackt is en je hebt net je belastingaangifte voor crypto gedaan of staat op het punt om een aangifte te doen?
Help mijn crypto wallet is gehackt!

Het komt helaas weleens voor dat men een digitale portemonnee steelt of hackt. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen als dit bij jou zou gebeuren en hoe het precies zit met betrekking tot je belastingaangifte voor digitaal vermogen.

crypto-wallet-gehackt

Laten we er even vanuit gaan dat je crypto wallet gehackt is en dat je inmiddels al een belastingaangifte voor digitaal vermogen hebt gedaan. De eerste stap die je zult moeten zetten is in kaart brengen hoeveel er van je crypto wallet is gestolen en wat de waarde daarvan is op dit moment en op het moment van aanschaf. Dit is belangrijk, omdat je deze gegevens later nodig zult hebben als je de hack gaat melden bij de Belastingdienst. Stel dat je €10.000,- aan belasting dient te betalen op basis van je gehele digitale vermogen, maar er ontbreekt door de hack €5.000,- aan crypto geld. Je zou denken dat je dan ”slechts” €5.000,- aan belasting hoeft te betalen. Toch werkt dit niet helemaal zo simpel. Je moet immers kunnen aantonen dat je slachtoffer bent geworden van een crypto hack, maar hoe doe je dat?
Bewijs crypto hack

Als je crypto wallet gehackt is dan is bewijs het eerste wat je zult moeten hebben om er in ieder geval zeker van te zijn dat je straks geen naheffing van de belastingdienst krijgt of zelfs meer belasting moet betalen dan noodzakelijk is. Documenteer altijd je cryptovaluta! Veel mensen kopen bitcoins en andere valuta, maar kijken er eigenlijk niet meer naar om en dat is nou juist wat je wel moet doen. Probeer eens per week of per 2 weken bij te houden wat de waarde van je munten is en houd dit bijvoorbeeld bij in Microsoft Excel. Alleen zo heb je een echt goed overzicht van je digitale vermogen en kun je dit bij een hack ook aantonen aan de Belastingdienst.

Als je eenmaal gehackt bent dan is het verstandig direct contact op te nemen met de Belastingdienst en een eventueel financieel adviseur. Toon aan met bijvoorbeeld Excel en screenshots dat er een deel van je crypto wallet ontbreekt. Op deze manier kan de Belastingdienst je belastingaangifte corrigeren en dergelijke.

Handige tips voor je crypto wallet:

Als je wat vaker in crypto hebt gehandeld dan zul je hoogstwaarschijnlijk een hardware wallet gebruiken om je digitale munten in op te slaan. Deze fysieke portemonnees zijn vrij prijzig in aanschaf, maar hebben als grote voordeel dat ze een extra slot op de deur zijn voor eventuele kwaadwillenden. Een van deze hardware wallets is bijvoorbeeld de Ledger Nano S die algemeen verkrijgbaar is. Met een hardware wallet heb je een stukje extra zekerheid dat je munten in ieder geval niet zomaar gestolen kunnen worden.

De website Hackernoon heeft een mooi overzicht van de top 10 meest gebruikte crypto hacks in kaart gebracht. Met deze lijst krijg je een goed beeld waar je op moet letten wanneer je handelt in crypto en wanneer je crypto gaat kopen, verkopen of laat uitbetalen.